Testresultat

Bli din egen proffsrökare!

Jaktjournalen testar Bradley Smoker Digital nr 7/07.

 

Kött eller fisk? Spelar ingen roll, med Bradley  Smoker  behöver du bara läsa manualen, ladda rökgeneratorn och stoppa i stickkontakten. JJ:s test gav definitivt både röksmak och mersmak, Bradley Smoker kommer att bli en jägarfavorit.

 

Nu kan alla jägare röka sitt eget viltkött, med Bradley Smoker behöver man inte flera års erfarenhet och handlag, samt passning en hel dag. Utan överdrift kan man påstå att den kanadensiska rökugnen Bradley Smoker presenerat sig som den nya generationens rök.

Med en digital rökgenerator ställer du både temperatur och tid. I princip fungerar röken som en vanlig ugn, med den stora skillnaden att man har en självgående förbränning av rökbriketter.

Vill du ha kraftigare röksmak sänker du bara temperaturen och ökar på tiden.

Varm- och kallrökning

Tack vare möjligheten att styra temperatur och tid går det alldeles utmärkt att både varm- och kallröka i ugnen. I det isolerade rökskåpet kan man även torka och ugnssteka kött.

Det enda du behöver för att komma igång med rökningen är ett 220 volts jordat eluttag som ansluts till rökgeneratorn. Härifrån styrs sedan hela processen och rökbriketterna staplas enkelt i rörmagasinet, sedan sköter sig ugnen helt efter dina önskemål.

I upp till åtta timmar sköter sig ugnen själv, det ger användaren stor frihet och passningen av manuellt eldade ugnar är ett minne blott. Naturligtvis har även de gamla traditionella ugnarna sin tjusning, men med den tidsstyrda och automatiska rökugnen från Bradley kan du faktiskt lämna hemmet utan att köttet förstörs.

Briketter

Röken som bildas i ugnen kommer från så kallade rökbriketter, de finns i en rad olika träslag. Varje träslag har sin egen smak. Briketten alstrar rök medan den ligger på det elektriskt uppvärmda elementet inne i ugnen. Efter ungefär 20 minuter har briketten gjort sitt och den trycks undan av nästa, för att ramla ner i en vattenbehållare och släckas.

Här gäller det dock att hålla koll så att inte vattnet dunstar och inte släcker briketterna. Vid rökning i hög temperatur räcker inte vattnet i åtta timmar.

Briketterna säljs i förpackningar om 48 eller 120 stycken, priset är ca 230 resp 540 kronor. Brinntiden per brikett ligger på ca 20 minuter, vilket ger ett pris på ungefär 15 kronor i timmen under rökning. Efter varje rökning ska dropplåt och vattenskål rengöras. Man ska också komma ihåg att torka av gummilisten på dörren, annars vill den gärna fästa i skåpet. Fuktig trasa fungerar bra.

En nyttig finess är också den digitala köttermometern som visar när köttets innertemperatur närmar sig det önskade resultatet. Med andra ord påminner röktekniken mycket om vanlig matlagning i en köksugn.

En annan fördel är också att rökutvecklingen är sparsam, vilket gör att ugnen kan användas i tätbebyggda villaområden utan att även grannarna blir rökta. Möjligen kommer de på besök när doften av nyrökt viltkött sprider sig över kvarteret.

 

                                                                   Holger Nilsson / Jaktjournalen Nr 7 / 2007

 

 

 

... OCH RÖKER FÅNGSTEN SOM PROFFSEN

Test i Dagens Industri Weekend # 20 fredag-lördag 3 juni 2005.

 

 

Har du drömt om att enkelt kunna röka fisk som ett proffs?

Nu är lösningen här.

DI Weekend har testat amerikanska rökskåpet Bradley Smoker, som fungerar både för varm- och kallrökning. Designen påminner om ett mindre kylskåp med rostfria galler och en termostatstyrd värmare. Röken kommer från briketter som ligger och pyr inne i skåpet på ett värmeelement.

Tidigare försök med mindre spånröklådor och hemmabyggda skåp har avskräckt, men redan monteringen vittnade om att Bradley var rökskåpet för amatören och proffsdrömmar.

Sväljer mycket

I testet laddade vi röken med en stor laxsida, två rödingar och två makrillfiléer. Det tog en tredjedel av platsen i skåpet. Albriketterna stoppades in i värmaren, sladden sattes i väggen och två timmar senare var all fisk klar.

Ett blindtest visade att det var omöjligt att skilja på proffsrökt fisk och delikatesserna från amatören.

Även för rökning av kött

Det går även bra att röka kött i Bradleys rökskåp och eftersom det har sitt ursprung i USA finns det givetvis flera smaker att välja på, från hickory och pecan till äpple och körsbär, vid sidan av traditionell al.

Receptsamlingen som följer med rökskåpet är också mycket amerikansk med långa röktider och söta recept. 

 

 

Enkel och effektiv rökning

Varm/kallrök Bradley Smoker i Jaktmarker & Fiskevatten nr 10/05.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rökt viltkött är en delikatess, det håller nog de flesta med om. Men rökning har hittills krävt en hel del förberedelser och inte minst anpassning. Röken Bradley Smoker är en Kanadensisk rök som ansluts till elnätet.

Jaktmarker & Fiskevatten har prövat röken i den rostfria varianten och resultatet blev en glad överraskning. Enkelt, ingen passning och jämn temperatur.

Röken fungerat så att ett matarrör fylls med briketter och en vattenskål inne i rökskåpet fylls med vatten. Sätt i stickproppen och lägg i köttet. En brikett glöder i ungefär 20 minuter, därefter matas en ny brikett in automatiskt. Resterna av den gamla briketten ramlar ner i vattenskålen. Det här fungerar fantastiskt bra.

Röken fyllde vi med kött av älg, rådjur och lamm. Köttet bestod av hjärtan och stekar. Vi följde den enkla instruktionen, tyvärr endast på engelska, och efter cirka sju timmar var köttet färdigt. Det hade då försaltats i lake samt sputsaltats. Vi använde nitritsalt som ger en rödare färg och något bättre hållbarhet jämfört med vanligt salt.

Resultatet blev över förväntan och köttet fick en härlig smak. Efter rökning återstår rengöring av galler och uppsamlingsplåten, vilket är lätt att utföra. Den inbyggda termometern fungerar utmärkt.

Önskas kallrökta produkter så stängs värmeelementet av i rökskåpet. Då är endast brikettbrännaren aktiv och rökgastemperaturen blir betydligt lägre.

Briketterna finns i olika slag av spån, al, ek, lönn med mera. Brikettkostnad för rökningen blir ca 13 kronor/timme. Rökgeneratorn kan även köpas separat. Frakt tillkommer på angivna priser.

OMDÖME:

+ Enkel att använda, jämn rökning, jämn temperatur, lätt att rengöra, klarar varm- och kallrökning. -  Inga. 

 

 

En modern rök som jobbar självständigt

FISKE FÖR ALLA  testar Bradley Smoker Digital nr 1-2/08. 

 

Tidigare har rökning varit ganska snärjigt. Enklare modeller, små röklådor, som eldas med rödsprit och liknande har lämnat efter sig fisk och kött som har varit mer kokt än rökt.

Med Bradley Smoker är det svårt att misslyckas, följ bara bruksanvisningen noga de första gångerna så kommer du att bli nöjd.

Ett par gånger har vi testat att slänga in ett gäng frysta räkor de sista 20 minutrarna. Varmrökta räkor på en bit bröd med lite aioli är grymt gott -

beroendeframkallande!

 

Packa upp röken, ladda med briketter, sätt i kontakten och knappa in tiden. Ett par timmar senare kan du njuta av perfekt rökta varor - fisk eller kött!

Fiske för Alla har testat det kanadensiska rökskåpet Bradly Smoker, som fungerar både för varm- och kallrökning. Själva skåpet påminner om ett mindre kylskåp med rostfria galler som du fyller med kött eller fisk.

Skåpet styrs av en manöverpanel på utsidan där du även laddar briketterna. Det är ett par olika värden som måste ställas in: Röktid, skåpvärme och tid för rökningen.

Vi gjorde i ordning en sats med rådjursbogar och ett par laxfiléer. Köttet och fisken hade vi saltat in efter ett recept som följde med röken. I en av bogarna satte vi en köttermometer för att vi skulle kunna följa processen exakt under röktiden. Vi valde att röka varorna i sex timmar, med rök hela tiden, vid en temperatur av 120 grader. Briketter av alspån laddades i mgasinet. I botten på rökskåpet placerar du en liten rostfri skål med vatten, i skålen hamnar briketterna när de pyrt färdigt.

Röken hade vi redan tidigare "rökt in" för att bli av med rester från tillverkningen.

På toppen av skåpet finns det en liten ventil som vi öppnade något. Redan efter ett  par minuter började det puffa och en härlig rökdoft började sprida sig över nejden.

Enligt bruksanvisningen ska man inte öppna skåpet under rökningen, men efter ett par timmar när termometern i köttet visade på 50 grader var vi tvungna att glänta på dörren.

När röken hade skingrats något valde vi att plocka ut laxen som antagit en skön guldbrun färg. En timme senare visade termometern i köttet på 64 grader, vi stängde av röken och plockade ut resterande galler med köttet.

När allt kallnat var det dags för en första provsmakning.

Den guldbruna laxen föll fint sönder när vi la upp den. Röksmaken var fin rakt igenom och sältan perfekt - långt ifrån den snabbrökta varianten du köper i affären. Rådjursbogarna var lika lyckade de, perfekt smak och sälta.

Rengöringen av rökskåpet är lika lätt som själva rökningen. Vattenskålen, gallren och dropplåten är allt som behöver rengöras - vi körde allt i diskmaskinen med bra resultat. Insidan av skåpet behöver ingen noggrann rengöring då maten smakar bättre ju mer rökrester som sitter kvar.

Vi har även testat kallrökning i skåpet. Enda skillnaden är att du då inte använder värmeelementet i skåpet. Resultatet blev lika bra som varmrökning, men du måste se upp så att det inte är för varmt utomhus. Är det för varmt blir det svårt att hålla en låg temperatur inne i skåpet. Kallare luft - bättre resultat. Vill du kallröka mitt i sommaren har distributören en bruksanvisninga på hemsidan där de visar hur man lätt modifierar skåpet för det.

Omdöme

+ Enkelt och smidigt. Röken är så automiserad att när du har fått in snitsen klarar sig den helt utan passning.

- Grannar och vänner kan inte hålla sig undan. De dyker upp med allt möjligt de vill ha rökt.

 

                                                                     Mats Gyllsand / Fiske För Alla Nr. 1-2 / 2008

 

------------------------------------

 

Klok Fritid, Västra Ingersby 51, 68694 Rottneros

www.klokfritid.se, tel +46 (0)565-60001

lennart@klokfritid.se